Sunday, November 13, 2016

Lume teine tulek

Sneg
Tervitus! Seekord alustame negatiivse tooniga, et saaksime kõik siiski sõbralikult ja positiivselt magama minna. Sel nädalal käisin ühiselamu üüri maksmas - kokku läks maksma september kuni jaanuar 565 eurot ehk. umbes 113 eurot kuus. Ülikooli kodulehel oli muidugi hinnaks märgitud ligi 20% odavam hind. Kohalikud maksavad ühika eest 4 korda odavamat hinda ~30 eurot kuus. Loomulikult polnud me (välisüliõpilased) sellega nõus ning kogusime allkirju ebaõigluse vastu. Kokku kogusime umbes 70 inimese allkirjad ning ka Saksamaa saatkond oli asjaga kursis. Lõpuks meid muidugi kuulda ei võetud, sest keegi oli "приказ"-i ehk käsu juba allkirjastanud ning seda enam  väidetavalt muuta ei saa ning kodulehel olev info pidavat olema kaks aastat vana. Vaatasin just üle kas nad on oma kodulehte uuendanud, vastus: loomulikult mitte. Ühika eest maksmine võtab vene masinavärgile kohaselt terve pärastlõuna. Ühe kaardimakse tegemiseks kulus kaks tundi, sest kõigepealt pead ühe tädi käest tseki võtma, millel maksmist vajav summa märgitud, siis teise tädi juurde minema, kellele reaalselt maksta saad ning lõpuks esimese tädi juurde tagasi minema, et oma maksmist tõestada. Tegelikult ei tundu ju nii pikk protsess olevat? Kahjuks aga peab kõikide tädide juurde saamiseks järjekorras ootama, sest vastuvõtuajad on väga kindlas ajaaknas: teisipäeval ja neljapäeval kahest viieni, mistõttu on seal ka pidev inimeste jada. Küll on hea elada nutiriigis, kus sellised maksed saad telefonist paari minutiga sooritatud. Rääkides mõttetutest töökohtadest ei saa ma aru, miks nad ei võiks sellised töökohad ülikoolist ära kaotada ja inimesed hoopis kojameesteks saata? Täna käisin Peterburi põhitänaval Nevsky prospektil, kus oli umbes 5 cm paksune räpase lume kiht. Lambised kohad kuhu masinaga kergesti ligi pääseb olid muidugi puhtad - põhitänavad keltsased. Kui ma oleks nädalavahetuse turist siis jääks sellest kohast küll väga kehv esmamulje.
osa pargist

Netflix and chill
Lumest veel niipalju, et teisipäevast pühapäevani sadas pea iga päev, mistõttu on kohati lumekihi paksus 30-40cm.  Teisipäeval oli päris huvitav kaheksaks kooli minna: laial teel oli vaid üks sissekäidud rada ja kitsamal teel vaid mõned jäljed kuhu astuda. Koolist tagasi tulles olid inimesed juba kõndimislaiuse raja sisse käinud. Neljapäevaks oli rada juba piisav, et kaks inimest kõrvuti saaks kõndida. Loomulikult keegi lumelabidaga seal tööd teinud polnud, vaid head inimesed kes koolis tahavad käia. Kolmapäeval käisin Dimaga linnast väljas lauda sõitmas. Üks väike keskus oli lifti juba käima lükanud ja reilid-boxid välja kaevanud. Mängisime ühe mängu viite miinust ka, mina switchis tema tavalises - mistõttu sai ka paar uut trikki ära maandutud. Lõpuks tulin siiski kindla võitjana välja ja ei pidanud häbist pea norgus koju minema. Kuna hooaeg veel ametlikult alanud polnud saime lifti tasuta kasutada. Koos lume tulekuga sain ka teada, et Venemaal puudub regulatsioon talverehvida kasutamise kohta, mistõttu võivad kohalikud kauboid terve talve slikkidega ringi lasta. Pole ime, et siit nii palju head liikluskraami tuleb.
Derp @ Ermitaaž

Art

Nädalavahetuseks tuli Mari külla, jei! Saime ühelt sõbrannalt tasuta korteri, mis oli eriti positiivne uudis (ta läks ise oma kutiga Moskvasse). Elasime strateegiliselt heas kolme metroo liitumispunktis Sennaya platsil - kesklinna jala 15 minutit. Enamus nv-st puhkasime ja lebotasime niisama. Produktiivsuse mõttes käisime siiski Ermitaažis ja New Hollandi saarel. Esimene siis siinse piirkonna suurim kunstimuuseum, kus väidetavalt iga eksponaadi ees ühe minuti seistes iga päev kuni kaheksa tundi võtaks see aega umbes 15 aastat. Võib isegi tõsi olla, sest paar korda eksisime ka meiegi ära ja kokku veetsime seal üle viie tunni. Kahjuks me Monet´ maale ei näinud, sest a) me ei suutnud neid leida või b)need olid kuskile mujale laenatud. Küll aga nägime nii Rembrandti, da Vinci ja paljude teiste kuulsate kunstnike teosed. New Hollandi saar on kui suurendusklaasi all Loomelinnak - vanadest tehasehoonetest koosnev saar on transformerite  kombel mõnusaks hipsteripesaks muudetud (tegelikult veel pooleli). Õhtuti käisime väljas söömas, päeval ja hommikul kokkasime ise. Ühesõnaga mõnus ja rahulik nädalavahetus.
selvefoto e. себячка
New Hollandi talvevõlumaa

1 comment: