Monday, September 12, 2016

Venelane on hea olla

Üks uhkemaid metroojaamu
Peterhofi langev purskkaev
Tervitus! Pealkiri võib olla natuke eksitav aga see on hea sissejuhatus teemasse. Venelane on hea olla, sest tavaline venelane austab teist venelast. Ta ulatab talle abistava käe, naeratab metroos, annab isegi vajadusel puudu jäävad kaks rubla kui näeb, et saiakesest jääb natuke puudu. Välismaalastega käitutakse aga teistmoodi: kui vene keelt ei oska, siis suhtutakse sinusse enamasti kui pahalasse, kes rahuliku väikest inimest häirima tuleb. Õnneks pannakse kohati keelt õppivad inimesed samuti kohalike patta. Välismaalase ja kohaliku diskrimineerimise osaliseks sain siis kui otsustasime laupäeval Peterhofi minna. Tegemist paleede kompleksiga, mis asub Peterburi eeslinnas (umbes 30 kilomeetri kaugusel) ja ehitati Peeter Esimese käsul. Kohalikud nimetavad seda ka Vene Versailles´iks. Kokku on kompleks üle 1,5 ruutkilomeetri ja seal on ligi 100 purskkaevu. Ilusa ilma korral tasub kindlasti vaatama minna. Jutujärjele tagasi minnes. See, et kohalik kaupmees turul välismaalase käest kõrgemat hinda küsib pole mingi ime. Küll aga fakt, et Peterhofi sisse pääsemiseks peab välismaalane ligi kaks korda rohkem maksma on omamoodi fenomen. Sõbrad saksamaalt läksid korralikult leili ja arvasid, et ka Merkel peaks Saksamaal venelastele uued hinnad välja printima. Prantslased, kes piletit ostma läksid, kusjuuures vene keeles, pidid võõrapärase nime poolest kallimat hinda maksma, kui aga mina oma vene perenimega soodsama pileti välja rääkisin. Imeline maa, kus kõik on võrdsed aga keegi on ikka kellegist võrdsem.

Väsinud reisisell tagasiteel Peterhofist
"Eskalaator lõpmatusse"
Sama mentaliteet kehtib ka metroos. Kõigil on kiire aga kellelgi on ikka kiirem, mistõttu trügimine ja kiirustamine on tipptunnil tavaliseks nähtuseks. Olenemata fakt, et maksimaalne võit tipptunnil trügides võib olla kõigest minut või kaks. Peterburi metroo loodi 1955. aastal ning on üks sügavaimaid metroosid maailmas. Kõige sügavam, Admiraliteiskaya, jaam asub 86-meetri sügavusel. Selle eskalaatorisõit võtab ei rohkem ega vähem kui viis minutit (vahepeal peab ka väikese lõigu ka jala kõndima). Võrdluseks, kestab sõit minu jaamas, "Meeste väljakul", kolm minutit ja 45 sekundit. Kokku on viis liini, mis kokku moodustavad 115-kilomeetrise võrgustiku. Minu arvates ka ainuke mõistlik viis linnas liikuda, ehk talvel kui jala käimine nii kerge pole mu arvamus muutub. Iga metroosõit maksab 35 rubla ehk umbes-täpselt 50 euro senti. Metroo on avatud umbes kuuest hommikul kuni poole üheni õhtul (mistõttu palju olengud linnas peavad lõppema eelnimetatud aegadel). Kes on metrooga varem sõitnud teab, millised on tavapärased jaamad. Siin Peterburis pole aga midagi tavalist. Pea kõik jaamad on elegantsed kohati isegi liiga pompoossed aga eks seda otsustab juba igaüks ise.

Ühel ilusal päeval otsutasin longboardiga linna sõitma minna. Panin telefoni hea muusikat täis, võtsin rula kaenlasse ja hüppasin metroose. Linnas sain Albertiga kokku: jõime kohvi ja muljetasime natuke. Peale seda kruiisisin Vassiili saarel ringi ja avastasin, et siinne kesklinn on väliselt liiga ilus (mõtlen selle all seda, et hoovides ja fassaadi taga on näha igapäevaelu, mis nii roosiline pole). Sõitsin pea terve päeva ringi ja õhtul päikese loojudes võtsin ette kodutee - see oli hea päev.

Uus jõusaal
Püha Iisaku katedraali muuseumis ja kupli otsas käisin ka. Sealt mõned pildid linna vaatest. Tasub ka mainida, et kohalikule tudengile on piletihinnad väga odavad. Enamus asju saab all kahe euro tehtud. Uue getojõusaali leidsime ka. Natuke kaugemal kui eelmine aga uhiuus - valmis 9. augustil 2016.

Osa Peterhofi seltskonnast
Täna, esmaspäeval, alustasin teise koolinädalaga. Enamus välistudengeid ei tea ikka veel oma õppegraafikut ega aineid, mida nad võtta saavad. Endal kohati sama mure aga väga ei põe - Venemaal loksuvad asjad ise paika. Sain ka võimaluse ülikooli jalgpallitreeningust osa saada. Homsest hakkan neli korda nädalas vutti taguma - kui just tiimist välja ei visata. Loodame parimat!
Mina, Maroussia ja Michaela Iisaku katedraali kupli all

Käisin täna ka oma esimestel analoogkaameraga tehtud piltidel järel. Kahjuks nad osa pilte ei ilmutanud ning osa filmist ei tulnud välja aga 36-st 15 pole ka paha tulemus. Loomulikult sellest 15-st omakorda 3-5 kannatavad kriitikat. Proovisin palju double exposure pilte teha. Välja tuli neist vaid paar - aga mulle meeldivad. Nagu ikka, oma silm on kuningas.

Puhkus linnaekskursioonil

Soomlased Oskari ja Mikke - teine võta linna panoraamist


Vaade linnale

1=2 e. vaated ermitaažile






No comments:

Post a Comment